Kik vagyunk?

Önkénteseink segítségével dolgozunk a „Teljes Földért”, azaz a Természetért és a benne élő — attól elvenni nem akaró, a tájat gazdagító — gondolkodásmódjában és tetteiben is a fenntarthatóságot szolgáló Emberért.

Összeköt bennünket a Természet szeretete, az aktív, cselekvő természetvédelembe vetett hit és fontosnak tartjuk ezen értékek továbbadását a fiatalabb korosztályoknak is. Programjaink során ki-ki megtalálja a számára kedves munkákat és a célokat amelyekért szívesen tenne is.

Környezeti neveléssel, természetvédelemmel, ökológiai gazdálkodással, népi hagyományőrzéssel és természettudományos ismeretterjesztéssel foglalkozunk.

Pangea Egyesület céljai és tevékenysége

Célunk a természeti értékek védelme, a biológiai és földtani ismeretek terjesztése — különösen az ifjúság körében; iskolai és iskolán kívüli oktatás keretében.

Tevékenységünk során támogatjuk és elősegítjük a Bakony-hegység természeti és néprajzi értékeinek kutatását, feltárását és megőrzését. Terjeszteni kívánjuk az érzékeny karsztos területek közelében lévő településeken a felelős gazdálkodást, valamint a hulladék- és szennyvízkezelés elterjedését.

Segítjük a természettudományos ismeretterjesztés leghasznosabb formáinak — táborok, terepgyakorlatok, tanösvények, kiállítások — létrejöttét, fenntartását és működését. Aktív természetvédelmi beavatkozásokat végzünk a Bakony és a Balaton-felvidék területén.

Bemutató gazdaságunk célja, hogy az emberek megismerjék a hagyományos, vegyszermentes mezőgazdálkodás értékeit, módszereit.

Népszerűsítjük Magyarországon az önkéntességet; önkéntes programokat szervezünk itthon és külföldön egyaránt. Az ország minden szegletéből érkeznek hozzánk önkéntesek, egyesületünk körülbelül 120 tagjú.

Céljainak megvalósítását segíti természetvédelmi Oktatóközpontunk a Magas-Bakony szívében, amit a Pangea tart fenn és fejleszt évről-évre.
Egyesületünk alapító tagja a Göncöl Szövetségnek, a Hulladék Munkaszövetségnek, a Vackor Oktatóközponti Közösségnek, továbbá tagja a Környezetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének is.

Történelmünk

Egyesületünk története 1978-ban kezdődött, amikor a Göncöl Egyesület csillagászai megvásárolták Oktatóközpontunk elődjét, hogy ott csillagász programokat és nyári táborokat tartsanak. A Pangea Egyesület megalakulását követően 1991-ben átvette az Oktatóközpont kezelését az időközben Alapítvánnyá alakult Göncöltől. Sikeres pályázatainknak és önkénteseink áldozatos munkájának köszönhetően nekikezdhettünk a Panoráma ház felújításának és a Tornácos ház megépítéséhez. Az alapanyagokat adománygyűjtéssel és téglajegy-kibocsátással teremtettük elő az építő táborok során pedig gyakran éjszakába nyúlóan csákányoztunk, betonoztunk, hogy elkészüljön a ház. A kertben kialakítottuk az erdei iskolai programok tartásához és a nyári táborozáshoz szükséges infrastruktúra; megépült a kerti tűzhely, a kenyérsütő kemence és a fedett szín is.

A Tornácos házat és így a komplett környezeti nevelési oktatóközpontot 2004-ben adtuk át a nagyközönségnek. Nekikezdtünk egy 7 hektáros gazdaság kiépítésének, ahol a hagyományos, vegyszermentes gazdálkodás értékeit mutatjuk be az érdeklődőknek. Bemutató gyógy- és fűszernövény kerttel, veteményeskerttel, hagyományos fajtákból álló kaszált aljú extenzív gyümölcsössel, a legelőn pedig 25 racka birkával találkozhattunk.

Alapítónk és a Pangea szellemi vezetője Breuer László - Sumi Pro Natura díjas, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének Polgári Tagozatával kitüntetett természetvédő és geológus 2006-ban bekövetkezett halálakor Oktatóközpontunk felvette a nevét. Ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy szellemiségét továbbvisszük és munkáját folytatjuk.