Mit csinálunk?

A Pangea Egyesület huszadik éve fő küldetésének tekinti, hogy az általános és középiskolás korosztályban környezettudatos világképet alakítson ki és megtanítsa a gyerekeket — saját és tágabb környezetükért is — felelősséget vállalva gondolkodni, döntéseket hozni.

Megismertetjük őket a helyi értékek fontosságával és a globális problémák kihívásaival. Oktatóköpontunkban megmutatjuk, hogyan gazdálkodhatunk — hosszú távon is — fenntartható módon természeti erőforrásainkkal.

Önkénteseinkkel dolgozunk a „Teljes Föld”-ért;
a Természetért és a benne élő, a tájat gazdagító, a fenntarthatóságot szolgáló Emberért.

Élményközpontú Süni-, Sündörgő-, Fagyhalál-, Természetbúvár táborainkban a gyerekek életkorukhoz mérten ismerkedhetnek a természettel; nomád-sátoros formában az ország valamelyik értékes területén vagy az Oktatóközpont környékét járva.

Akkreditált, minősített Erdei iskolát üzemeltetünk, ahol modulprogramjaink során a táborozó gyerekek kötetlenebb tanórákon, a gyakorlatban tanulhatnak természettudományról és a népi hagyományokról.

Önkénteseinknek nagyon sokat köszönhetünk. Egyesületünk a segítségükkel épül, szépül, fejlődik. Az ő munkájuk teszi lehetővé, hogy évről-évre támogathassunk és kiálljunk egy-egy fontos projekt mellett. Legfontosabb önkéntes táborunk a Gaia, amelyet évről-évre megrendezünk és aminek keretében értékes természetvédelmi területeket teszünk újra látogathatóvá.

A Pénzesgyőri Fenntartható Gazdálkodási Programunk alappillérei a vegyszermentesen és fenntartható módon termelő gazdaság, a tájjellegű extenzív gyümölcsös, valamint őshonos magyar háziállatok nevelése. A növényvédelem biotermesztésben használatos módszereit alkalmazzuk, fontos számunkra a talajtermékenység hosszú távú fenntartása, a mezőgazdasági hulladék visszaforgatása, a helyi mezőgazdasági népi hagyományok ápolása és mindinkább az élőmunka-igényes gazdálkodás megvalósítása.
A gyümölcsfáink alatti füves területet — élőhely rekonstrukciós programunk keretében — extenzív hegyvidéki kaszálórétként hasznosítjuk. Gyógy- és fűszernövénykertünk terméséből bemutató késztermékeket állítunk elő.