Süni tábor

„Ez egy természetismereti tábor, amely eredeti közegben és a lehető legnomádabb körülmények, vagyis a természethez legközelebbi módon zajlik. Nem elsősorban ismereteket akarunk átadni, neveket adni a körülöttünk élő dolgoknak, hanem az a célunk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat ebben a közegben. Nem az a fő cél, hogy néhány elit harcost neveljünk, hanem azok akik előfordulnak nálunk, részt vesznek a programokban és élvezik annak gyümölcsét, azok kicsit megváltozott gondolkodással menjenek haza.” — Breuer László Sumi

Süni tábor hivatalos oldala

Célunk hogy a természet és a Bolygónk szépségei iránt fogékony, környezettudatos fiatalokat neveljünk.

„Varázslat? Az. Mese, amit együtt írunk, és közösen élünk át tíz napig. A mindennapokból kilépő emberek egy manapság egyre inkább valószínűtlennek tűnő világot teremtenek. A csoda csupán tíz napig tart. De minden nyáron megismétlődik, immár huszonkilenc esztendeje. És ez a tíz nap óriási lelkierőt ad a mese íróinak (a tábor szervezőinek, a Nagysünöknek) és a varázslatot velük közösen alakítóknak, a mesét megélőknek (a gyerekeknek, tehát a Kissünöknek) ahhoz, hogy az év további 355 napján túléljék az egyre kevésbé élhetőt, a valósnak mondott világot.

Közel három évtized alatt sok minden változott: az eszközök, a módszerek, a „gyermekanyag”... De az eredmény örökké ugyanaz: mosolygó, a jelenségekre rácsodálkozó, a felnőttek által „veszélyesnek és ismeretlennek” titulált Természetben biztonsággal és elragadtatással mozgó gyermekek. Nem is csak egyszerűen a természetben mozgó, tíz napig táborozó, kiránduló gyerekek, hanem — ami sokkal fontosabb ennél — a Természetben ÉLŐ gyermekek. Akiket itt megérint valami, szívükbe, agyukba és lelkükbe fészkeli magát és bennük él, kitörölhetetlenül.

Globális nevelés? Fenntarthatóságra nevelés? Környezeti nevelés? Közösségépítés? Élmény-pedagógia? Nem- formális oktatás? Mindegyik, egyszerre. De mi csak így hívjuk: Süni tábor.”

Süni

Több mint negyed százada működő, élményközpontú nomád sátoros táborunkat minden évben más magyaroroszági helyszínen rendezzük meg, a természet kincsei iránt érdeklődő 7-12 éves gyerekeknek. 12- 13 fős Süncsaládokat alkotva töltjük a tábori napokat; együtt kirándulunk és a család közösen oldja meg a kapott feladatokat. Minden Süncsaládra egy Sünmama vigyáz, hozzá fordulhatnak a Kissünök bármilyen ügyes-bajos dologgal kapcsolatban.

A tábor hét szakmai napján az adott témát jól ismerő túravezetők, a Szakik segítségével a kissünök megismerkednek a tábornak helyszínt adó középhegység geológiájával, a környező terület növényeivel, az erdő vadjaival, a mező rovarvilágával, a patakban lakó élőlényekkel, a vidék madaraival, a környék néprajzával valamint a tábori konyha kihívásaival.

A délutánokat kézműves programokkal és az egész tábort megmozgató izgalmas játékokkal töltjük. Az egész tábort végigkíséri egy keretmese, ami egy játékos történet. A mesét a táborlakók naponta írják és belőle egy-egy család naponta előad egy színdarabot. Esténként beszélgetünk, mesét hallgatunk és népdalokat éneklünk a tábortűz mellett.

Célunk, hogy a gyerekek megtapasztalva a nomád táborozás szépségeit, testközelből játékos módon ismerkedjenek meg hazánk élővilágával, természeti értékeivel és hagyományaival. A hasznos tudás mellett új barátokat szerezve, életre szóló élményekkel gazdagodva később is szívesen gondoljanak vissza a táborban eltöltött napokra.

A Süni táborok története 1986-ra nyúlik vissza, az első a már akkor is létező természetismereti táborok — például a Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi tábora (BOTT), a Göncöl Egyesület bakonyi csillagász tábora — mintájára, azokat továbbgondolva, kibővítve került megrendezésre. A táborok szervezését és lebonyolítását a Göncöl Szövetségtől a Pangea Egyesület 1997-ben vette át. A tábor azóta rengeteget fejlődött, a szakmai programok színesedtek és kialakult a mostani tábori infrastruktúra.

Mostanra táborunk a nomád természetismereti táborok között etalonnak számít, mintájára több hasonló tábor is létrejött. Egyesületünk magját alkotó önkénteseink szinte mind végigjárták a táborainkat (ideértve a Sündörgő táborunkat). A táborok szervezése során szerzett tapasztalatainkról 2008-ban könyvet jelentettünk meg „Süni” Táborszervezési Praktikum címen.

Sündörgő tábor

A nomád táborozás valamint hazánk természeti értékei iránt érdeklődő fiataloknak valamint a Süni tábort szerető, de onnan „kiöregedő” gyerekeknek szervezzük a Sündörgőt. A fiatalok lehetőséget kapnak a korábban megszerzett természettudományos ismeretek elmélyítésére, illetve az adott tájegység bővebb megismerésére, alapos bejárására.

A Sündörgők, érdeklődési körüknek megfelelően a maguk által választott három napos szakmai programon vesznek részt. A túrák hosszabbak, így a Szakik még több érdekességet mutathatnak és lehetőség nyílik az adott hegység kőzeteinek, élőlényeinek, történelmének valamint épített örökségének részletes bemutatására.

A tábor körülményei a Sünihez hasonlóak, Mamák és keretmese nélkül. A Nagysünök persze továbbra is folyamatosan segítik a sündörgőket, de nagyobb önállóságot várunk el a gyerekektől. Cserébe nagyobb szabadságot élvezhetnek a nap folyamán és több idő jut a barátkozásra. Az esti tábortűz mellett népdalokat éneklünk és a sündörgők előadásokat hallgathatnak a természetvédelemről. Célunk egy összeszokott csapat kinevelése, ahol a tagok elkötelezettek és aktívan résztvesznek hazánk értékeinek védelmében.

Természetbúvár tábor

A résztvevők a pénzesgyőri Oktatóközpontunkat bázisul használva ismerhetik meg a Magas-Bakony vadregényes tájait, természeti és kulturális értékeit. A tábor során a választott három napos program keretében a tematikus terepi-szakmai túrák mellett a fiatalok kipróbálhatják az élővilág megfigyelésének módszereit, bepillanthatnak az élőlények mikroszkópikus világába, kísérleteket végezhetnek a természeti folyamatok jobb megismeréséért. Ökogazdaságunkban megismerkedhetnek a biogazdálkodás alapjaival, a hagyományos gyümölcs- és állatfajtákkal, a fűszer- és gyógynövényekkel.

A tábor felépítése hasonló a Sündörgő táboréhoz, de több idő és energia marad a szakmai programokra és a délutáni játékokra, kézműves foglalkozásokra és esti beszélgetésekre. A tábor során számos szakmai előadást hallgathatnak a fiatalok; bemutatókat és kísérleteket végzünk, amelyek során használjuk az Oktatóközpont készülékeit. Este tábortüzet rakunk, éneklünk, csillagászkodunk.

Célunk a fiatalok természettudományos ismereteinek elmélyítése és szeretnénk felkelteni bennük a kutatás és a természet megismerésének vágyát. Ezzel járulunk hozzá a jövő kutató és természetvédő nemzedékének kineveléséhez.