Hulladékmentesen táborozni? Kipróbáltuk - lehetséges!

A Pangea Egyesület évről évre megrendezésre kerülő téli Fagyhaláltúra tábora idén a hulladékmentesség jegyében telt. A túra csak nevében ijesztő, valójában az Egyesület által fenntartott Breuer László Oktatóközpontban töltünk egy hétvégét a gyerekekkel, és nem fagyunk meg :)
A túra során nem riadtunk vissza semmilyen időjárási viszontagságtól, felkerekedtünk megismerni a Magas-Bakonyt télen is. Nagyokat kirándultunk a sűrű erdőkben, szurdokokban, nyomokat olvastunk és számháborúztunk is.

Természetesen a menüt csomagolásmentes termékekből állítottuk össze, hogy ne termeljünk hulladékot a hétvége alatt. Arra kértük a táborozó gyerekek szüleit is, hogy minél kevesebb eldobható csomagolást használjanak a pénteki szendvicsek, ennivalók bepakolásakor (pl. vászonszalvéta, papírzacskó - amivel ott akár be tudunk később gyújtani). 
Így is lett, sőt, a legtöbben egy szendvicsnyi műanyagdobozt is hoztak, ebbe a szombati egész napos túrára csomagoltuk az elemózsiát. 

A több mint 50 fős tábor megszervezése hulladékmentesen sok felkészültséget igényelt. Első körben a helyi termelőket kellett felkeresnünk, hogy minél kevesebbet kelljen szállítani az ételeket. Cili néni szolgáltatta a házi tejtermékeket; a húst, a zöldségeket és a gyümölcsöket pedig szintén helyi termelőktől vettük. Amiket nem tudtunk beszerezni a környéken, azt csomagolásmentes boltban vásároltuk ( http://csomagolasmentes.hu/). Szerencsére adománymézet is kaptunk megbízható forrásból, ezúton is köszönjük a Pistiméznek (https://www.facebook.com/pistimez/). 
Egy percig sem éheztünk, többek közt főzelékek, kolbász, tejbegríz, nyalánkságnak rizskoch, házi lekvár, egy tartalmas leves, körözött, tepertőkrém, házi sajt, aszalt szilvás húsos lencsefőzelék, túróstáska, kakaós csiga és pogácsa is került az asztalra. Kimérős teát is sikerült találnunk, így forró ital várta az egész napos kirándulásról visszatérő csapatot.

Bátran fogjatok bele ti is a hulladékmentes háztartás vezetésébe, elég hozzá egy kis összeszedettség, pár vászontáska és befőttesüveg!

Pangea Egyesület