2007-07-25-suni-529.JPG

SÜNDÖRGŐ TÁBOR

július 16-25.

20604653_1793991420643366_3835870964826130339_n.jpg

A sündörgő táborban két-három napos hosszú túrák során ismerkedhetnek meg a sündörgők az általuk választott tudományterülettel, botanikával, ornitológiával, geológiával , rovarászattal vagy fotográfiával behatóbban egy szaki segítségével. Itt már a résztvevők érdeklődésüknek megfelelően választhatnak, és terepen tanulhatnak többet egy-egy természettudományról.

Reményeink szerint a gyerekek annyi élménnyel térnek haza a tábort követően, hogy az kitart a következő táborig. Célunk, hogy a gyerekek környezettudatosabb szemlélettel járjanak-keljenek, élményeiken keresztül olyan gondolkodásmóddal igyekszünk felruházni őket, ami segít a környezetvédelmet és a természet szeretetét átültetni mindennapjaikba.

A Sündörgő tábort 14-17 éves korú gyerekeknek, a Süni táborral azonos helyszínen, de időben korábban tartunk. A tábor felépítése, az eltérő életkornak megfelelően átalakul: kisebb a létszám (35-40 Sündörgő és 10 Nagysün), nincsenek családok, nincs a gyerekek minden percét éberen figyelő Mama, nincs keretmese, nincs kötelező konyhaszolgálat. A Sündörgők háromnapos blokkokat választhatnak egy témában, tehát egy Szakival három napon át járják a környéket és eközben bővebben, magasabb szinten foglalkoznak az adott témával. A tábor 9 napos (7 szakmai nap), az első napon egy egész napos, közös hosszú túrára kerül sor, ahol az összes Szaki bemutatja a tudományát, illetve azt, hogy mi várható az ő túráján. Este a tábortűznél mindenki választ egy Szakit és programot, és másnap már vele indulnak a túrára. 

A második blokkban mindenki új programot választ, de arra is lehetőség van, hogy ha valaki kifejezetten érdeklődik egy szakterület iránt, az kétszer ugyanahhoz a Szakihoz menjen. A palettán a már megszokott Süni táboros szakmai napok (madarászat, geológia, botanika, néprajz) mellett megjelennek az adott hegységhez specifikusan kötődő ritkább szakmai napok is, pl. barlangászat, történelem, csillagászat.

A túrák hosszabbak (15-25 km), egész naposak, egy Szaki mellett 5-12 Sündörgővel. Reggel 9 órai indulással, ebédet a hátizsákból fogyasztva, 17 óra körül érünk vissza a táborba. Ezután a szokásos játékok közül választhatnak a gyerekek (bioháború, SpoVe, fenolftalein csata, lánctalpas stb.), de vannak új lehetőségek is, mint a telepes játék vagy a Sündörgő–Nagysün focimeccs. Napnyugtakor a tábortűz mellett a népdaléneklés mellett komolyabb témákról is szó esik, pl. erdőirtás, vasútleépítés, fogyasztói társadalom, hulladéktermelés, környezeti szennyezések, éghajlatváltozás stb. Néha szituációs játékot kezdeményezünk, pl. vasútmegszüntetés és autópálya-építés problémaköre, amelyben a táborlakók többsége kap valamilyen valósághű szerepet.

A konyhai szolgálatot, nem lévén konyhás szakmai nap, 2-3 konyhás Szaki végzi a beszerzővel karöltve, de mindig akad segítség az önkéntes Sündörgők, vagy a feltört lábú táborban maradók közül.