18425011_10154961950369597_6822472807656803098_n.jpg

Rendezvények

Jeles zöld napokon (Föld Napján, Madarak és fák Napján stb.), falunapokon, és sok-sok egyéb rendezvényen veszünk részt szerte az országban. Ilyenkor az egyesület bemutatása mellett lehet velünk játszani különféle természetismereti játékokat, ki lehet próbálni népi praktikákat, vagy bele lehet kóstolni a természettudósok sokszor nem könnyű, de mindig izgalmas kutatási módszereibe. Igen jó kapcsolatot ápolunk többek közt a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Budakeszi Vadasparkkal.

P5261075-XL.jpg

BIOBLITZ

A BioBlitz egy külföldön már nagy népszerűségnek örvendő eseménysorozat, melynek elsődleges célja a természetvédelmi szemléletformálás interaktív és szórakoztató módon. Ez egy 24 órás fajleltár laikusokkal és szakemberekkel közösen végezve, amelynek pozitív természetvédelmi üzenete van. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a városi területek is komoly természetvédelmi értékekkel rendelkezhetnek, így megőrzésük kiemelt fontosságú. Az üzenet itt nem az, hogy a város és az emberek hogyan rombolnak, hanem az, hogy amit meghagytunk, arra vigyáznunk kell. Továbbá az ilyen események felhívják a figyelmet a parkok természetközelibb kezelési lehetőségeire is.

A Pangea Egyesület a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal közösen 2017-ben megszervezte az ország első klasszikus városi BioBlitz rendezvényét, amely nagy sikert aratott a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretein belül.

Minden korosztály számára színes programokat kínál egy ilyen esemény:  kisemlős csapdázás, rovarhálózás, botanikai túra, trófea bemutató és bagolyles. Este pedig számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a szakértőktől. Szó esik a nagyragadozók hazai helyzetéről, a városi élővilágról, különböző monitoring módszerekről, aranysakálról, madáretetésről és denevérkutatásról, csúszó-mászókról és még sok- sok érdekes dologról.

Az eseményt péntek reggel 8 órakor egy üres fehér táblán nyitotjuk meg. Másnap reggelig pedig folyamatosan „vadásszuk” a fajokat, így a tábla lassan megtelik a fajnevekkel!

A különféle állat- és növénycsoportok szakértőivel együtt, a helyiek bevonásával 2017-ben 302 fajt, 2018-ban pedig 335 fajt találtunk!