Amolyan beszámoló...

A Pangea Egyesület önkéntesei szervezik a környezeti nevelésben etalonnak számító, több mint 30 éves múltra visszatekintő, nomád természetismereti gyermektáborokat, a Süni és a Sündörgő tábort. Július közepétől majd egy hónapig kisebbek és nagyobbak kiköltöznek a természetbe, felverik sátraikat, és egy kicsit beilleszkednek az őket körülölelő erdők-mezők nyüzsgő életébe. Ez számunkra az év egyik legkedvesebb és örömtelibb időszaka, melyet minden önkéntesünk vár és örömmel veszi ki szabadságát is a táboroztatásra. Idén már a megérkezéskor egy igazi különleges esemény fogadott minket, méghozzá egy 65%-os holdfogyatkozás!

Az első 10 napban, azaz a Sündörgő táborban 12-16 éves gyerekeknek tartunk kirándulással egybekötött szakmai programokat. A fiatalok két alkalommal választhatnak az érdeklődési körüknek leginkább megfelelő tudományterületet (botanika, ornitológia, geológia, rovarászat, vadbiológia), vagy megtanulhatnak az erdőben tájékozódni és elsajátíthatják az alapvető túlélési ismereteket. 

A túrák kapcsán a sündörgők nem csak fajismereti tárházukat bővíthetik, hanem tanulhatnak többek között az ökológiai összefüggésekről is. Idén két meghívott vendégelőadónk is volt, Mészáros József a denevérekről mesélt egy éjszakai denevérhálózás keretében, míg Szász Benedek a madarak világába és madárgyűrűzés rejtelmeibe vezetett be minket. Mind a két fakultatív programot nagy érdeklődéssel hallgatta mindenki.

A kirándulások után szuper játékokat játszottunk, számháborúztunk, vagy vicces-vizes sportvetélkedőn hűtöttük le magunkat. Idén röplapda bajnokságra is lehetett csapatokkal nevezni. A mozgalmas napok végét pedig egy esti tábortűz melletti énekléssel zártuk le.

Egyesületünk önkéntesei szívvel-lélekkel töltik el a gyerekekkel a 10 napot, és reményeink szerint mindenki annyi élménnyel tér haza, hogy az kitart a következő táborig. Célunk, hogy a jövő generációi környezettudatosabb szemlélettel járjanak-keljenek, élményeiken keresztül olyan gondolkodásmóddal igyekszünk felruházni őket, ami segít a környezetvédelmet és a természet szeretetét átültetni mindennapjaikba. Idén olyan visszajelzéseket kaptunk, melyek alapján nem kétséges, hogy a környezeti nevelés és a szemléletformálás minden perce megéri. Íme egyik sündörgőnk Instagramos élménybeszámolója a tábor után.

„És igen, itt vannak a sündörgő táboros képek, ami alatt most nagyon sokat fogok írni, ami lehet, nem mindenkit érdekel… mindegy, ha elolvasod elolvasod, ha nem, nem. Életem leges legjobb döntése volt, hogy eljöttem ide pár éve. Egy 10 napos tábor távol mindentől és még tök nomád is? Ráadásul konkrétan senkit nem ismertem onnan és emlékszem is, mennyire féltem. De nem lennék ugyanaz az ember, ha aznap nem megyek el. Egy csomó embert ismertem meg, akik nagyon kedvesek, intelligensek, és javarészt egy olyan dolognak szentelik az életüket, ami nagyon szép. Nagyon sokat tanultam tőlük, a természetről, az érzésekről, a felnőtt létről, a sulikról, a tanulásról, a főzésről, összességében az életről. Szerintem többnyire ezek a dolgok, amiket a suliban is tanítani kéne. Sok felnőttet ismertem meg, aki szerintem erre az időre néhány évet visszafejlődik és olyan lesz, mint egy kisgyerek, meg olyat is, aki csak erre az időre jön el a világ másik végéről, meg olyat is, akinek hatalmas szíve van, meg aki egyszerűen megunhatatlan társaság. 3 évig a süni táborban lebzseltem, ahol kötött volt a program, de igazából mindenünk meg volt, és végig kajáltuk a táborokat. Most, az első sündörgőmben megismertem az igazi nagy túrákat, sokkal több mindent befogadtam és sokkal több embert megismertem. Illetve, nem elég, hogy tavaly avattak sündörgővé, idén az egyesület ÖNKÉNTESE lettem! Ezúton is nagyon szeretném ezt megköszönni a Nagysünöknek! Utolsó gondolatként, idén lánctalpas (játék) után leültem a rét közepére és fáradtságomban rájöttem, hogy ennél jobb dolog nem nagyon van az életemben… olyan volt, mint egy gyönyörű álom, és ahogy ott ültem, elsírtam magam, tudva, hogy egyszer fel kell ébredjek. ” 

De nem csak a gyerekek élvezik az együtt töltött időt, alább egy beszámoló egyik önkéntesünk tollából, aki képes minden évben egy másik kontinensről haza utazni, csak hogy együtt lehessen a gyerekekkel, a hason szőrű fiatalokkal, és részt vehessen a véget nem érő kalandokban.

„Nekem szerintem az volt a legkiemelkedőbb pillanat az idei Süniben, amikor az utolsó családi megbeszélés után félrehúzott az a lányunk, aki egész tábor alatt honvággyal küszködött (és kb. mintha az lett volna a kitűzött célja, hogy ne érezze jól magát a táborban), és nagy mosollyal azt mondta, hogy igazából nem az volt a legjobb pillanat a táborban, amit a többieknek a megbeszélés alatt mondott, hanem az, amikor az előző nap megöleltem azután, hogy azt mondta, hogy azért mégis hiányozni fog neki a tábor, és hogy megszerette ezt az egészet. Sünmamaként szerintem ez a legnagyobb érdem, amit el lehet érni.”

Nem kell újabb egy évet várni! Hasonló izgalmas élményekkel gazdagodhatsz Te is, ha eljössz évközi programjainkra https://www.facebook.com/pangeaegyesulet/, táborainkba https://pangea.hu/ .

Legközelebb augusztus 30.-án péntek este találkozhatsz velünk a Budakeszi Vadasparkban. https://www.facebook.com/events/333918690826431/