Ma van a kávé világnapja!

Az egyik legdrágább kávé a Kopi Luwak különös módon kötődik egy igen aranyos állathoz. Az indonéz szigeteken élő cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) (melyet a helyiek Luwaknak hívnak) szívesen fogyaszt gyümölcsöket és terméseket is. Többek között kedveli a kávécseresznyét, a kávé vörös húsú termését, melyben a kávébabok rejtőznek. Persze csak a gyümölcs puha külső húsát tudja megemészteni, de mi lesz az értékes kávészemekkel? Nos, végighaladnak az állat bélrendszerén, közben "fermentálódnak" (mely lényegében megegyezik a kávé úgynevezett nedves erjesztése során végbemenő enzimatikus emésztéssel), majd megjelennek az állat ürülékében. Miután ezt összegyűjtötték és abból kinyerték a kávét, megpörkölik, majd ízesítik, és voilà! A pálmasodrók bélrendszerében olyan enzimek találhatók, melyek tompítják a kesernyés ízt, csökkentik a kávé savasságát és koffeintartalmát. Ráadásul az állatok végbélnyílása közelében több olyan mirigy is van, amely átható, pézsmaillatú váladékot termel.

A kezdetek

A gyarmati időkben, mikor az indonéz és maláj szigetek Holland Kelet-India részét képezték, a holland telepesek megtiltották a helyieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék, így fedezték fel maguknak a Kopi Luwakot, elvégre az nem szüretelés, ha a cibetmacska már egyszer megette.

Massimo Marcone, az ontariói Guelph egyetem professzora szerint a kávébabok ennek köszönhetik különleges aromájukat. A kémiai reakciók leírásáért mégsem ő, hanem az amerikai John Martinez kapott Nobel-díjat 1995-ben. Először egy ausztráliai teázó árusította 2006-ban az északkeleti partvidékén fekvő Townsville-ben. Egy csésze kávé akkor 50 ausztrál dollárba (10.000 forintba) került. Nem sokan vették, de néhány újságíró kiszimatolta a szenzációt. Másfél évvel később a Sloane Square-en, Chelsea-ben már 50 font (azaz majdnem a duplája) volt az ára. Itt Coffee Raro néven kínálták, és a macskakávét a világ második legdrágább kávéfajtájával, a jamaicai Blue Mountainnel keverték. Egy év múlva megjelent a legendás milánói Peck kávéházban is. Most is kapható kilónként 200.000 forintért. Aztán feltűnt sokkal olcsóbban is.

Mivel a Kopi Luwak igazi kávékülönlegesség, és szinte aranyáron mérik, keresgélnek hasonló eljárásokat is. Az egyik ilyen alternatíva az afrikai cibetmacska (Viverra civetta), mely szintén érett kávébabot fogyaszt.

Family of civets_Kwokwai.jpg
Pangea Egyesület