Az első BioBlitz a Jókai-kertben

A Jókai-kert első biológiai sokféleség felderítő rendezvényén, a BioBlitzen nem kímélt bennünket az időjárás: volt zápor, jégeső, metsző hideg szél. Ennek dacára 150-nél is több fajt számláltunk meg szakértő csapatunk és látogatóink segítségével. Ennél persze jóval több állat-növény és gombafaj él a kertben, ez a szám most az időjárási viszonyokat tükrözi leginkább. A fajlista még alakul, most határozunk még néhány ízeltlábút, illetve be kell gépelni a növényeket... Annyi bizonyos, hogy a több mint 25 védett állatfaj között akadt egy fehértorkú denevér (Vespertilio murinus), és egy közép fakopáncs (Leiopicus medius) is, akik a természetesebb élőhelyeket mutatják számunkra.

A sokféleség a biológiában és a kultúrában is érték. A Jókai-kert eredetileg nem a természetvédelmi értékei, hanem a kultúrtörténeti értékei miatt vált védetté. Ennek ellenére itt is ennyiféle élőlényt lehet megtalálni, ha jó helyen és a megfelelő szakemberekkel keressük.

A látogatók kipróbálhatták a terepbiológusok izgalmas eszköztárát, a fénycsapdát, a denevér detektort, a bagolyköpet határozást, és azzal az élménnyel térhettek haza, hogy még a városi környezetben lévő élőhelyen is az élővilág hatalmas gazdagságával találkozhatnak!

Köszönjük a DINP-nek, a szakértőinknek, az önkénteseknek és érdeklődő látogatóinknak a 24 órás lelkes részvételt!

Fotók: Lovranits Júlia, Fridrich Ági, Bombay Bálint, Horváth Gergő

Pangea Egyesület